Cirkulär IT — vägen till en klimatsmartare framtid
Cirkulär IT innebär att vi återanvänder begagnade IT-produkter som datorer, mobiltelefoner, skärmar och spelkonsoller. Att cirkulera och återbruka elektronikutrustning är ett smart och mycket effektivt sätt att minska utsläppen av växthusgaser, bromsa klimatförändringarna, reducera föroreningarna i jord, luft och vatten och samtidigt spara på jordens ändliga resurser.
På Återbruka Rätt hittar du svaren på:
1. Hur du som privatperson kan bli en del av den cirkulära IT-trenden.
2. Var du kan lämna in din dator, mobil eller spelkonsol för cirkulering.
3. Hur det går till när vi på PG Tech återställer din IT-utrustning till toppskick.
4. Hur mycket cirkuleringen av olika produkter minskar CO2-utsläppen.
5. Vilka typer av IT-produkter du kan lämna in och skänka för att återbrukas.
Cirkulär IT för företag och myndigheter
År du intresserad av att veta vilka möjligheter det finns för företag, kommuner och myndigheter att cirkulera sin el- och elektronikutrustning. Då kan du läsa mer på PG Techs hemsida.
Elektronikavfall i Sverige
Rent spontant kanske det inte känns som att el- och elektronikavfall skulle utgöra så stora problem jämfört med till exempel flygindustrin. Men som den här sidan visar så orsakar det enorma mängder
utsläpp av växthusgasen koldioxid (CO2). Den gas som utgör den absolut största källan till de pågående klimatförändringarna. Bara i Sverige producerades under 2021, 140 000 ton elektronikavfall.
Samtidigt betyder det att vi kan gör något åt det. Genom att cirkulera och återanvända IT-produkter istället för att köpa nytt kan du själv göra en otroligt stor insats och minska CO2-utsläppen med hundratals kg per år.
Återvunnet
Av de 140 000 ton elektronik som producerades i Sverige 2021 gick över 99,9 % till återvinning, vilket naturligtvis är otroligt bra. Totalt hindrade det ett utsläpp av ca 210 000 ton CO2. Något som kan uppfattas som en fantastiskt hög siffra.
Om vi återbrukat/cirkulerat
Hade 100 % av elektronikavfallet kunnat återbrukats hade vi kunnat hindra 11 miljoner ton* att hamna i atmosfären. Det vill säga 52 gånger mer än vid återvinning!
En realistisk siffra är att ca 20 % av allt elektronikavfall är möjligt att cirkulera. Det skulle i så fall ändå innebäraett minskat CO2-utsläpp på över 2 miljoner ton. Vilket skulle vara 10 gånger mer CO2-besparande än om avfallet bara gått till återvinning.
* beräknat på ca 80 kg CO2/kg produkt
Att återbruka är 150 gånger effektivare när det gäller att minska koldioxidutsläppen jämfört med att återvinna.
Från problem till lösning
Ju snabbare vi blir fler som köper och använder cirkulerade el- och elektronikprodukter, ju snabbare kan vi bygga upp ett mer cirkulärt samhälle. Ett samhälle där vi är bra på att återanvända IT-produkter och därigenom bidra till en mer klimatsmart och hållbar framtid.
Ett avgörande vägval
Enbart i Sverige förbrukar vi varje år resurser motsvarande mer än 4,2 jordklot! En ekvation som man inte behöver vara matematiker för att förstå att den inte går ihop. Om vi fortsätter i den takten skulle många naturligt förekommande ämnen, föreningar och material snart vara slut — för alltid.
Och naturligtvis utgör el- och elektronikutrustning, som batteridrivna verktyg, surfplattor och datorer en allt större del. Enligt FN-universitetet i Tokyo går det åt ca 1,8 ton råmaterial för att tillverka en enda PC! Om vi då tänker på att en PC endast väger 1,5–1,9 kg är det lätt att inse vilket oerhört resursslöseri det innebär att bara producera nytt.
Det som också blir helt uppenbart är hur mycket växthusgaser (CO2) tillverkningen av all ny IT-utrustning orsakar. Genom att styra om mot en mer cirkulär IT, kan såväl du som privatperson samt företag och
myndigheter göra stora insatser för att förbättra situationen och vända klimattrenden.
Vill du veta mer om vad ditt företag kan göra, gå vidare till PG Techs webbplats.
Koldioxid
Koldioxid (CO2) är en färglös och luktfri gas med en svagt sur smak. Molekylen består av grundämnena kol © och syre (O). Gasen fyller viktiga biologiska funktioner och spelar en central roll för jordens växtlighet. Koldioxid är även en viktig växthusgas. Den förekommer i vår atmosfär med en halt på ca 400 ppm. Dock kan halten uppgå till 800 ppm imiljöer med höga utsläpp, som i storstäder, industriområden och på trafikleder.
(Källa: Nordtec och Wikipedia)
Totala globala utsläpp av växthusgaser
Gaser som inte är koldioxid har inkluderats utifrån hur stor uppvärmning de orsakat under en 100-årsperiod. Hänsyn har tagits till exploatering av mark.
Källa: ourworldindata.org
CO2-utsläpp per capita
Från fossila bränslen och industrin. Inkluderar inte exploatering av mark.
Källa: ourworldindata.org
Ett kretslopp för högteknologiska produkter
En av de viktigaste drivkrafterna för att skapa ett mer cirkulärt samhälle är att göra det enkelt för alla som använder datorer, mobiler och spelkonsoler att återbruka. Hela kedjan, från lättillgänglig information till inlämning vid godkända inlämningsplatser, rekonditionering och försäljning måste uppfattas som smidig och utan uppoffringar. Det måste också kännas tryggt att både lämna ifrån sig och återanvända begagnad och cirkulerad elektronisk utrustning.
För att vi ska lyckas i stor skala spelar även pengar roll. En omställning till ett grönare samhälle kräver att miljöfrämjande åtgärder, tjänster och produkter bidrar till lönsamhet. Alla led i form av användare, köpare och säljare måste ha något att vinna, oavsett om det är ekonomiskt, socialt eller känslomässigt.
Ditt bidrag gör skillnad
Genom att bidra till cirkulär IT gör du en stor insats för ett grönare och hållbarare samhälle. Samtidigt är du med och bygger upp ett självklart och naturligt kretslopp för återanvändning av begagnade IT-produkter.
Kretslopp — cirkulär IT
Vinster i kretsloppet
Enligt en studie genomförd under 2020 av IVL Svenska miljöinstitutet och återbruksföretaget Inrego fick man fram följande siffror på hur mycket CO2-besparingar olika cirkulerade IT-produkter bidrog till*:
- Bärbar dator: 280 kg
- Skärm till dator: 470 kg
- Smartphone: 55 kg
motsvarar resa med dieselbil
540 km
903 km
105 km
* I resultatet räknade man av miljöbelastningen från de transporter samt eventuell uppfräschning och lagning som uppstår när en produkt återbrukas och skickas till en ny användare.
En global utmaning
El- och elektronikavfall i världen
Sedan 1975 har fler än 1 miljard datorer sålts på den global marknaden. Idag produceras ca 45 miljoner ton elektronikavfall varje år! En avfallsmängd som motsvarar vikten på 4 500 Eiffeltorn*! De senaste tjugo åren har mängden avfall ökat konstant och bara den senaste fem åren med 21 %. Något som gör bilden ännu mer oroväckande är att ca 75 % av elektronikavfallet (ca 33,5 miljoner ton) hamnar i oreglerade delar av världen där det dumpas i skogar, vattendrag och sjöar eller eldas upp. Samtidigt beräknas tillverkningen av nya smartphones i världen uppgå till 1,3 miljarder** under 2022.
Totalt står IT-industrin för 2 % av alla CO2-utsläpp. En nivå som är likställt med den globala flygindustrin och världens totala köttproduktion.
* Källa: International Telecommunication Union (ITU)/Global E‑waste Monitor 2017
** Källa: appleinsider.com, 2022
Globala utmaningar och mål
Tittar vi på den totala mängden elavfall har vi ett gigantiskt globalt problem. Och trots att det bara står för 2 % av allt avfall, innehåller det 70 % av alla farliga ämnen. Att elektroniskt avfall innebär en stor utmaning är helt uppenbart. Det innehåller skadliga ämnen som när det sprids ut på soptippar världen över förorenar jord, luft och vatten.
Helt uppenbart är att vi måste anpassa vårt sätt att konsumera och leva. Det positiva är att vi redan har en del av lösningen — att cirkulera och återanvända begagnade el- och IT-produkter.
Länderna som producerar mest elektronikavfall i världen (2022)
Källa: TheRoundup.org
Fokus på cirkulär IT
Vi måste också vara medvetna om att allt el- och elektronikavfall inte går att cirkulera. Därför bör vi se återvinning som ett komplement i det globala miljöarbetet även om den typen av avfall är det svåraste att återvinna. Det ställer dock stora krav på kvalificerad personal, dyra maskiner, extremt mycket energi och resulterar i andra miljöfarliga ämnen.
Så det övergripande målet är tveklöst att markant minska mängden elavfall som produceras. Och den absolut enklaste och effektivaste metoden är att återbruka så mycket el- och IT-utrustning som möjligt. Cirkulär IT är ett steg vi måste ta för att kunna bromsa klimatförändringarna och utarmandet av jordens resurser.
Total generering av elektronikavfall i världen
Källa: TheRoundup.org, E‑waste Monitor
Vad kan du göra?
Det är lätt att känna sig otillräcklig när vi ser hur mycket elavfall som finns i världen. ”Hur kan mitt lilla bidrag göra skillnad?” Men faktum är att ca 50 %* av alla elektriska produkter som produceras säljs direkt till privatpersoner. Och med ett väl utbyggt och smidigt system för att cirkulera el- och IT-produkter blir det lätt för dig och alla andra privatpersoner att bidra till det hållbara cirkulära samhället. Att göra reparationer och återbruk av el- och IT-produkter till en naturlig del av användningen är ett avgörande steg. Ett steg vi alla kan vara med och ta och på så vis bidra till en minskad mängd elavfall, en renare värld och en hållbarare framtid.
* Källa: sciencedirect.com
På sidan Råd & Tips får du svar på vanliga frågor om både cirkulär IT och hur du kontrollerar olika typer av elektronikprodukter som mobilen, datorn och surfplattan.
Agenda 2030 och elektronik-avfall
Den 25 september 2015 antog FN:s medlemsländer Agenda 2030, en universell agenda för hållbar utveckling som innehåller sjutton globala mål som ska uppnås till år 2030.
Agendan är en handlingsplan för omställning till ett hållbart samhälle för människorna, planeten och välståndet. Den omfattar samtliga tre inriktningar av hållbar utveckling: ekonomiskt, socialt och miljömässigt.
Global generering av elektroniskt avfall per region
Källa: TheRoundup.org, E‑waste Monitor 2019
Elektronikavfall och elektronikavfallshantering har en betydelsefull plats i agendan. Inte minst för den både direkta och indirekta inverkan avfallet har på vår hälsa. Genom att återbruka bidrar vi till ett cirkulärt samhälle som minskar CO2-utsläppen och ger kraft åt flera av målen i Agenda 2030. För oss på PG Tech känns det därför extra bra att tillsammans med våra samarbetspartners kunna erbjuda tjänster och lösningar som gynnaragendamålen.
Direkt inverkan på vår hälsa
Hållbara städer
Bättre miljö genom mindre CO2-utsläpp
Trots att FN:s medlemsländer var överens om Agenda 2030 och de uppsatta målsättningarna, har mängden elavfall ökat för varje år sedan 2015. Coronapandemin innebar tyvärr också en uppbromsning inom fleramålområden.
Sverige visar vägen
Avfallshanteringen i Sverige är väl utbyggd och en förebild för många andra länder i världen. Som privatpersoner har vi kunskapen och rutinerna för hur sorteringen går till. Samt att våra företag och myndigheter har policys och infrastrukturen som behövs för att systemet ska fungera.
Inte så överraskande har fokuset för avfallshantering hittills legat på att återvinna. Exempelvis finns El-Kretsen, ett icke vinstdrivande företag som hjälper elektronikproducenterna att uppfylla sitt ansvar genom att erbjuda ett rikstäckande insamlingssystem. 2020 samlade El-Kretsen in 155 721 ton elektronikavfall i hela Sverige. Det mesta avfallet kommer från återvinningscentralerna där privatpersoner och företag lämnar sitt avfall. (Källa: El-Kretsens, kunskapsrummet)
Från återvinning till återbruk
Att återvinna är naturligtvis viktigt men som vi konstaterat är det resurskrävande. För att verkligen uppnå ett hållbart och cirkulärt samhälle behöver vi återbruka mycket mer av det vi använder i vardagen. Det gäller inte minst elavfall och IT-utrustning som datorer, mobiler, spelkonsoler och batteridrivna verktyg. Genom att förlänga livslängden på perfekt fungerande utrustning skapar vi hållbarhet för både miljö och ekonomi. Vi skapar också möjlighet för fler att få tillgång till elektronikutrustning med hög kvalitet.
Den här webbplatsen, Återbruka Rätt, är ett viktigt initiativ för att vi i Sverige också ska bli en inspirations- och kunskapskälla för andra länder när det gäller att cirkulera IT-utrustning. Genom att
informera om och visa vad lätt det är att återbruka uppmuntrar den till att göra cirkulär IT till en självklar del i användandet av el- ochelektronikavfall.
Satsningar i Värmland
Bäst i Sverige inom fem år
Projektet Återbruka Rätt supportas av Jordbruksverket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Syftet är att minska mängden elavfall vid de värmländska återvinningscentralerna. För oss på PG Tech
känns det fantastiskt att kunna bidra och vara en del av satsningen. Och göra det lättare för dig och andra privatpersoner att återanvända begagnade el- och elektronikprodukter.
Att ställa om till ett mer cirkulärt samhälle är ett gemensamt jobb vi alla behöver bidra till. Slutmålet är naturligtvis ökad hållbarhet, en renare miljö och ett stabilare klimat — lokalt, regionalt och globalt. Med satsningen på Återbruka Rätt bygger vi upp det stegvis. Det första målet är att Värmland, inom fem år (2027), ska vara bästa regionen i Sverige på att cirkulera IT-produkter.
Stor potential
Bara från de värmländska återvinningscentralerna samlade El-kretsen under 2020 in 4 200 ton elektronikavfall. Ca 20 % av utgörs av värdefulla komponenter och reservdelar. Det betyder att bara i Värmland kan 80–90 ton datorer, laptops, kringutrustning, mobiltelefoner, surfplattor, spelkonsoler och verktyg få nytt liv istället för att förstöras eller bara
återvinnas.
Under vårt samarbetets gång med Karlstads Återvinningscentralerna som började 2019* har PG Tech lyckats att restaurera ca 20 ton elektronikavfall till kvalitativa IT-Produkter för cirkulering.
Har du frågor?
Kontakta gärna oss på PG Tech om du har frågor eller om det är någon viktig information som du saknar på den här webbplatsen.
Telefon: 070–36 79 555
E‑post: balint @ pgtechsweden.com
Många fördelar
Förutom det stora miljömässiga målet med cirkulär IT, bidrar kretsloppet även till ekonomi och välstånd. När du lämnar in din trasiga eller gamla mobil, dator, skärm och batteridrivna verktyg för cirkulering, hjälper du samtidigt andra människor. Din insats gör det lättare för ungdomar att få tillgång till billigare el-utrustning som laptops, surfplattor och mobiltelefoner. Och en möjlighet för familjer med mindre resurser att ha råd att köpa begagnade elektronikprodukter med hög kvalitet.
Den positiva följden av att vi blir fler som lämnar in vårt elektronikavfall för återbruk blir att utbudet av olika typer kommer att öka. Vilket i sin tur gör hela den cirkulära IT-marknaden ännu attraktivare för fler köpare.
Återbruk — en självklarhet
Precis som vi lärt oss vikten av att återvinna behöver vi göra cirkulering till en lika självklar del av våra liv. För att uppnå det behöver alla hjälpas åt. Vi behöver informera, ge råd, bygga upp en infrastruktur, starta inlämningsstationer och skapa samarbeten. På PG Tech har vi gjort det. Vi har byggt upp en kedja av kompetenser och resurser får att kunna underlätta för dig som privatperson (även företag och myndigheter) att återbruka IT-utrustning med hög prestanda. Och på så sätt gjort det möjligt för fler att bidra till det cirkulära samhället och en hållbarare framtid.
Hur stor minskning av CO2-utsläpp kan återbruk bidra med?
Att återbruka enskilda el- och elektronikprodukter har ofta en överraskande stor effekt på minskningen av koldioxidutsläppen. När du förlänger livslängden på din dator, surfplatta eller mobiltelefon istället för att köpa nytt minskar du ditt klimatavtryck mångfalt. För IT-produkter är det den absolut enklaste metoden att reducera mängden koldioxid i atmosfären. Och ju fler vi blir, ju större effekt på hela samhället och globalt.
Så här stora CO2-besparingar kan din cirkulering av IT-produkter bidra med
motsvarar bilresa med bensindriven* personbil
- Laptop: 200 kg
- 24”-skärm/TV: 500 kg
- Hushållet: ca 30 kg blandade IT-produkter:
- 2500 km
- 6250 km
- 25 000–62 500 km
* Kraven på avgasutsläpp bygger på avgasprovning enligt europeiska provmetoder.
Exempel på CO2-belastning inom andra områden
Drickmugg
Engångsmugg i plast: 60 g
Vid en konsumtion av tre muggar per dag produceras ca 65
kg CO2 om året.
Bilar
Dieselbil: 520 kg per 1 000 km.
Elbil: 40 kg per 1 000 km, vilket innebär en besparing på 480 kg CO2 jämfört med en dieselbil.
Människan
En person som andas: 365 kg per år.
Ca 4 % av utandningsluften är koldioxid.
* Tidigare har stått 2018 på hemsidan vilket har varit tyvärr felskriven och inte tydligt uttalat att den mängden har inte varit återbrukat under ett år. Samarbetet mellan KEAB och PG Tech började 2019.05. och mängden speglar hela samarbetet, inte bara ett enstaka år.